Бір бағбан бір ауылды гүлдендіреді
Өңірімізді былай қойғанда облыста тұңғыш тұқымбақтың тұғырын тіктеген Амантай Сарбасов биыл бесінші жыл Жаңақорғанның күншығысында, МАИ бекетінен арыдағы 130 гектар аумақты жасыл желекке айналдырып, ыждағатты еңбегімен жер-ананың ықыласты ырзығына кенеліп келеді.
Бұл берекелі кәсіпке алғаш арна салған 2009 жылдардан бастап ол Қандөз бен Қаратөбенің ортасында 65 градуста ағып жатқан жылы суды пайдаланып, 70 соттық жерге жылыжай орналастырыпты. Мұның қабатында Үкіметтің «Сыбаға» бағдарламасы бойынша 149 бас мал алып, жеті жылда алған несиесін толық өтеп болыпты.Есесіне мал төлі есебінен ойда жүрген біраз тірліктің тетігі тарқатыла бергенге ұқсайды. Мына жайқалып тұрған тұқымбағы осы шаруақорлықтан түскен тиын-тебеннің жемісі екенін бұдан бұрын сұхбаттасып, газетімізге берген «Жылу көрген ағаш жылда гүлдейді» деген тақырыпта бүге-шігесіне дейін әңгімелеген болатынбыз.
Қазір жаэдың ортасы. Ерте көктемнен кіріскен кәсіптің жеміс берер шағында шаруашылықтың жай-күйін білмекке тұқымбағына екінші рет тағы келдік. Бірден көзімізге түскені, тұқымбақтың алаңқайында құрылысы жарым-жартылай біткен жылыжай қатты желде құлап қирап қалыпты. Бір тәуірі, әлі жеміс тігіліп үлгермеген, көшетке тапсырыс беріп, енді бір жетіде егуге кіріскелі отырғанында шаңырағы ортасына түскен көрінеді. Бірақ, жылыжайдың жұмысын жандандырып, нәтижеге қол жеткізуге болады деген үміт әлі үзілмеген сыңайлы.Бұл жөнінде атаулы шаруашылық қожайынының қарамағында кәсіптің жайын бес саусағындай біліп алған кенже ұлы Нұркен Амантайұлының (суретте) әңгімесінен аңғардық. Жұмыс жайымен қалаға кеткен әкесінің орнын жоқтатпай, білгіміз келген сауалдарымызға толықтай жауап берген жас жігіттің шаруақорлығы бір бөлек, кеңінен ойлай білетін ой-өрісінің озықтығы, келешекке жоба-жоспары көңілімізді жылытты.
Өздері отбасында екі ұл, бір қыз, үлкен ағасы Өркен қазірде Алматы қаласында жеке кәсіппен айналысады екен. Жанұяның кенжесі – Нұркен Қызылорда қаласындағы Қорқыт ата атындағы университеттің агротехника факультетінің екінші курсын тәмамдапты. Өзінің айтуынша, әкесінен көрген-түйгені мол, ендігі ретте практикалық тұрғыда көзі қанық өсімдіктер әлемінің ботаникалық сыр-сипатын үйренсем дейді. Өсімдікті қалай жерсіндіру керек? Жердің құрамы қандай, қай кезде қандай химикаттар, қандай дәрумендер керек, қандай ауру түрлері бар, соны оқып, зерттеуге ден қойыпты.
Жас талап өзі толық меңгерген кәсіби білімін көппен бөлісіп, өлеуметтік желіде чат ашып, жас толқынды жер-анамен жұмыс жасауға қызықтырсам деген алдағы мақсатымен бөлісті. Сол кезде жастар желіде құр байланып, уақытты бос өткізіп, пайдасызды ермек еткеннен гөрі жаңа іске қызығып, көңіл қояр болса, олардың алғы өміріне де айрықша көмек болатын көптеген білімді бойға жинақтар еді деп армандайды.
Ол одан әрі шаруашылықтың жайымен таныстырды.
Қарауындағы иелікте бес жылда бой көтерген жеміс түрлеріне келейік.
Алманың 20 сорты бар екен. Өрік, шие, шабдалы сынды жеміс-жидектерден бөлек грек жаңғағы, миндаль, бамбук дегендерді өзге жақтан әкеліп, біздің топыраққа жерсіндіріпті. Американың «Аладар» деп аталатын жүзім сортын егіпті, ұзындығы шырпының шиіндей болады екен, кептіріп алса киш-миш мейізің сол. Миндальдың дәнегінің адам ағзасына пайдасы ұшан-теңіз. Бұдан өзге 25 градус суыққа төзімді, көмуді қажет етпейтін жүзім сортын тауып әкеп отырғызыпты. Павлония деген өсімдік бар екен, ағашын мебель жасауға, музыкалық аспаптың қабығын, қасық-тостақ, сейф материалына пайдаланады. Жеп-жеңіл. Осы ағашты біздің жерге жерсіндіріпті.
– Нақ қазір егістікте бәрі табиғи, дәрі қолдануға дендеп кірісе қойған жоқпыз, – деді ол. Тың жер болғандықтан еккен өніміміз жақсы алып тұр. Бұрын бұл алқапта да қауын-қарбыз еккендер болған екен, одан соң тыңайып бос жатқан аумақты қамқорлыққа алып, жақсы нәтиже көрудеміз. Скважина қазып, әр жерге есептеп қойып, су шығарудамыз.
30-40 мыңдай көшетті тұқымбақ ашылғалы бері, ал биыл он бес мыңдай тұқымдық және көшеттер саттық. Тұқымбақтан ұрықтар сатып алуға еліміздің түкпір-түкпірінен келуде. Ақтөбе, Атырау жақтан да келді. Арасында келіп, апталап жатып, іс жүзінде үйреніп кететіндер де бар. Осындай кісілер үзбей хабарласып, тұрады, – дейді ол.
Өркен оқитын институттың жанында қосалқы шаруашылық бар екен. Ұлы оқып жатқан оқу орнының практикалық тәжірибе алаңымен жете танысып қайтқан әкесінің аталмыш учаскеге жүзге жуық көшет алып барып, өз қолымен отырғызғанын айтты. Оның ішінде алма, алмұрт, сирень және шырша талдары бар екен. Тәжірибе алаңында негізінен екінші және үшінші курс студенттері жұмыс жасайды екен.
– Факультет тобымда он бала бар, – дейді Өркен. Мен мұның алдында Алматы қаласында аграрлы университетке түскенмін. Ондағы қатарластарым негізнен өзге оқу орнына балы жетпей, кездейсоқ түскен талапкерлер болды ма, сабаққа да құлықсыз, әшейін күн өткізуге келетіндей көрінетін. Ал мұнда ауысып келгенімде байқағаным, білімгерлердің талабы зор, ата-анасының және өз жүрек қалауымен кәсіпті шынайы меңгеріп алып, соның жемісін көруге ұмтылғандар. Талайының отбасында да болдым ғой, жеке шаруашылығында күріш егіп, жылқы баптаған жанұяның балалары. Атакәсіпті ардақтаған ниет басым. Сондықтан олар жақсы оқып, бәріне зер сала қарайды. Көбі Жаңақорғанға келіп, біздің участокте қона жатып, жеміс өсірудің әдіс-тәсілдеріне зер сала қарап, басқа уақытта да білмегенін звондап сұрап отырады.Күзге қарай жемістің басым көпшілігі піскен уақытта бау-бақшамызға шақырып отырмын.
Көп азаматтар таза ауа, табиғатқа келіп, көлге суға түседі, балық аулап, демалып кетіп жатады. Бастысы, табиғатты ластап, көлге қоқыс толтырып, зиянын тигізбейтін болса игілігіне пайдалансын дейміз.
Институтта осы кәсіпке жан-тәнімен берілген ұстазым, ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты Раушан Дүйсенқызын қатты қадірлеймін, топырақтану пәнінен дәріс береді. Ол кісінің өзі тәрбиелеген шәкірттері арасында әлемге онлайн арқылы танымал еткен тұлғалары да жетерлік. Ол кісі осы қысқы семестрден бастап осы институтқа ауысып келген мені қолдап, көшеттерді егуде ғылыми жағынан кеңес беріп, отырды. Менің практикалық жағынан жақсы білетін тәжірибемді ғалым апайымыз химиялық білім жағынан байытуда. Екеуіміз бір-бірімізбен жақсы тіл табыстық. Мен Қызылордада алма, павлония өсірдім. Павлония Қазақстанда сирек, ол жеміс салмайды, бірақ гүлдейді, ағашы аллюминий сынды майысқақ келеді, бірақ оңайлықпен сынбайды, аспап істеуге таптырмайтын материал. Оны күзде егеміз, ары қарай дамытып, қыстың алдын бидайдың қыбығымен орап қоямыз. Бізде қыс құрғақ. Сол себепті тамыр аумағын көміп, жылы сақтаймыз. Алдыңғы жылы ектік. Бойы 6-8 метрге, тіпті 12 метрге дейін барады.
Тұқымбақта көшетті будандастырамыз, қай жеміс азайып бара жатса, соны будандастыру арқылы, сапасы артады. Мәселен, миндаль мен шабдалыны будандастырамыз. Сонда тамыры аз жылдық шабдалы жемісі тамыры сапалы миндальдың қасиетін бойына сіңіріп, тыңая түседі. Он жыл және одан да ұзақ өмір жасын ұзартады. Тіпті салып тұрған өрікке алманы будандастырсақ бір жеміс талында екі жеміс те тұқым салатын жағдай да болады. Бірақ оған жеке адам, жеке жағдай, бап керек. Алдымен эксперимент жасап, сатылап әрекетке көшеміз. Шыршаның екі түрін осындай зерттеумен бастадық. Осылайша Қазақстандағы бүкіл бақшалықты егіп көреміз. Жылыжайды енді бастайтын кезде құлап қалды. Бірақ оны қайта қолға алу ойда бар. Екі жағына жүзім өсіріп, ортасын рамкамен жауып көлеңке аясында демалыс жайын орналастырармыз. Келушілер жеміс ортасында сәкіде шай ішіп, демалады. Орта Азия аймақтарының көбінде айнала қызанақ, қиярды аспалы стильде биікке қарай өсіру технологиясы бар, – дейді жас бағбан.
Иә, көргенін көкейіне түйіп, әке жолын жалғаған жастың осы кәсіпке замандастарын да тартқысы келген талабы еріксіз сүйсіндірді. Осының барлығы әке тағылымының жемісі.
Баян ҮСЕЙІНОВА