Наурыз көже
"Наурыз көже" - тек наурыз тойына ғана тән, көпшілікке арналған мерекелік тағам. Онда наурыз көже жасардан бір күн бұрын ауқатты адамдар қой, тіпті, бірден ірі қара сойып, оның етіне наурыз күні арпа, бидай, тары, жеміс-жидек, тұз, сүт, құрт сияқты жеті дәмді қосып, ал қолы қысқа, әл-ауқаты төмен адамдар болса, барымен базарлап, қысқы соғымнан қалған кәрі жілік, қазы-ұарта, жал-жая секілді жылы-жұмсақтарын түгел қазанға салып, қазанның төрт құлағына үлкен төрт жапырақ май қойып, бір күнге жетерлік көже жасайды. Міне, бұл "наурыз көже" делінеді.
Наурыз көжені Наурыз мерекесін құттықтап, үй-үйді аралаған жұрт ішеді. Оларға үй иелері: "мынау келмеген пәлен туысыңның, мынау түген туысыңның сыбағасы" деп зорлап сый көже беріп, мереке қызығын арттыра түседі.
Наурыз көже жасағанда, қазанның төрт құлағына төрт жапырақ май қойып пісіру - төрт түлігіміз сай, бай-бақытты болайық деген игі тілекті; жеті түрлі дәм қосу - арман-тілегімізге жетіп, қасиетті өсімдіктер секілді өсіп-өнейік, көгеріп-көктейік дегенді; ал кәрі жілік асу - өмір-жасымыз ұзақ болсын, ел-жұртқа қадірлі болайық деген арман-мақсатты білдіреді.