Тағамнан уланудың алдын-алу
Тамақтан улану жылдың кез келген уақытында болатын жағдай. Уланудың негізгі себебі – азық-түліктің жарамдылық мерзімін және дайындалған тағамды сақтау шарттарын сақтамау.
Естеріңізге сала кетейік, балық, ет тағамдары, майонез және жұмыртқа қосылған салаттар, сүт тағамдары, ірімшіктің жұмсақ сорттары, ақуыз кремі бар торттар үстелде 4 сағаттан кейін немесе тоңазытқышта 2 күннен артық уақыт тұрса, ішінде бүлініп, ауыр улануға себеп болуы мүмкін.
Бүгінгі таңда тамақтан улануды тудыратын бактериялардың алты түрі бар:
ішек таяқшасы (шикі сүт және толық пісірілмеген ет);
моноцитогенді листериялар (шикі жемістер, құс еті, жұмсақ және қатты ірімшіктер);
ботулизм (нашар өңделген консервіленген көкөністер мен ет);
патогендік клостридиялар (60 градустан төмен температурада дайындалған ет немесе балықта пайда болады);
сальмонеллалар (жұмыртқа, пастерленбеген сүт);
стафилококк (тамақ дайындау кезінде жеке гигиена сақталмаған кезде пайда болады).
Естеріңізге сала кетейік, балық, ет тағамдары, майонез және жұмыртқа қосылған салаттар, сүт тағамдары, ірімшіктің жұмсақ сорттары, ақуыз кремі бар торттар үстелде 4 сағаттан кейін немесе тоңазытқышта 2 күннен артық уақыт тұрса, ішінде бүлініп, ауыр улануға себеп болуы мүмкін.
Бүгінгі таңда тамақтан улануды тудыратын бактериялардың алты түрі бар:
ішек таяқшасы (шикі сүт және толық пісірілмеген ет);
моноцитогенді листериялар (шикі жемістер, құс еті, жұмсақ және қатты ірімшіктер);
ботулизм (нашар өңделген консервіленген көкөністер мен ет);
патогендік клостридиялар (60 градустан төмен температурада дайындалған ет немесе балықта пайда болады);
сальмонеллалар (жұмыртқа, пастерленбеген сүт);
стафилококк (тамақ дайындау кезінде жеке гигиена сақталмаған кезде пайда болады).