Фортификацияланған ұнның пайдасы
Байытылған ұн бүкіл әлем бойынша қоғамдық денсаулықты жақсартуда маңызды рөл атқарады. Темір, фолий қышқылы және В дәрумендері сияқты маңызды дәрумендер мен минералдарды қосу арқылы байытылған ұннан, макарон және кондитер өнімдері сияқты негізгі тағамдардың тағамдық құндылығын арттырады.
Байытылған ұнның негізгі артықшылықтары, оның денсаулыққа әсері және оның заманауи тамақтанудың маңызды құрамдас бөлігі болып табылатындығында.
Байытылған ұн дегеніміз не?
Байытылған ұн – әдетте ұнтақтау процесінде жоғалатын немесе шикізатта жоқ қосымша қоректік заттармен байытылған ұн. Фортификация процесі темір, фолий қышқылы, ниацин, тиамин, рибофлавин, кейде D витамині мен кальций сияқты микроэлементтерді қосуды қамтиды. Бұл тәжірибе ұн негізіндегі өнімдердің тағамдық сапасын жақсартуға, қоректік заттардың тапшылығы қаупі бар популяциялар үшін теңгерімді диетаны қамтамасыз етуге бағытталған.
Ұнды фортификациялау жеке адамдар мен қауымдастықтың жалпы әл-ауқатына ықпал ететін денсаулыққа бірнеше артықшылықтар береді, яғни қоректік заттардың жетіспеушілігінің алдын алады.
Байытылған ұнның негізгі артықшылықтарының бірі оның микронутриенттер тапшылығының алдын алу қабілеті болып табылады, әсіресе диеталар әртүрлі болуы мүмкін немесе жаңа піскен жемістерге, көкөністерге және басқа қоректік заттарға бай тағамдарға қол жетімділік шектеулі аймақтарда. Байытылған ұн келесі кемшіліктермен күресуге көмектеседі:
Темір:Темір тапшылығы бүкіл әлемде миллиондаған адамдарға, әсіресе әйелдер мен балаларға әсер ететін анемияның негізгі себебі болып табылады. Байытылған ұн қызыл қан жасушаларының түзілуін жақсартып, анемия деңгейін төмендететін темірдің қолжетімді көзін қамтамасыз ете алады.
Фолий қышқылы: Фолий қышқылы ДНҚ синтезі мен жасушаның бөлінуі үшін өте маңызды, бұл жүкті әйелдерге жаңа туған нәрестелердегі жүйке түтігі ақауларының алдын алу үшін маңызды.Байытылған ұн жалпы халық үшін, әсіресе бала туатын жастағы әйелдер үшін фолий қышқылын жеткілікті мөлшерде тұтынуды қамтамасыз етеді.
В дәрумендері (тиамин, рибофлавин, ниацин): Бұл витаминдер энергия алмасуында, жүйке жүйесінің жұмысында және жалпы жасуша денсаулығында маңызды рөл атқарады. Байытылған ұн күнделікті қажеттіліктерді қанағаттандыруға көмектеседі. Әсіресе балалар мен жасөспірімдердің когнитивті дамуына және психикалық денсаулығына ықпал етеді. Фолий қышқылы және ниацин сияқты темір және В дәрумендері мидың дамуы мен когнитивтік функция үшін өте маңызды. Мысалы, темірдің жетіспеушілігі оқуды, есте сақтауды және зейінді нашарлатуы мүмкін. Бұл қоректік заттардың сенімді көзін қамтамасыз ете отырып, байытылған ұн мидың денсаулығын қолдауға және өсіп келе жатқан балалар мен жасөспірімдердің когнитивті нәтижелерін жақсартуға көмектеседі.
Дені сау иммундық жүйе үшін витаминдер мен минералдарды жеткілікті мөлшерде қабылдау өте маңызды. Әдетте байытылған ұнға қосылатын темір, мырыш және В дәрумендері сияқты қоректік заттар иммундық функцияны сақтауда маңызды рөл атқарады. Мырыш иммундық жасушаларды дамыту және белсендіру үшін өте маңызды, ал В дәрумендері антиденелерді өндіруге және дененің инфекцияларға қарсы қорғанысының бірінші желісі болып табылатын тері мен шырышты қабықтың денсаулығын сақтауға қатысады.
Байытылған ұн әсіресе бала туатын жастағы әйелдерге, жүкті әйелдерге және жас балаларға пайдалы. Жүкті әйелдер ұрықтың дамуын қолдау және жүйке түтігі ақаулары мен туу салмағының төмендігі сияқты асқынулардың алдын алу үшін фолий қышқылы мен темірдің жоғары мөлшерін қажет етеді. Байытылған ұнды тұтыну бұл маңызды қоректік заттардың оңай қол жетімді болуын қамтамасыз етеді, бұл сау жүктілікке және жақсы туу нәтижелеріне ықпал етеді.
Ұнды байыту – әсіресе дамушы елдерде халықтың денсаулығын жақсартудың үнемді стратегиясы. Фортификация процесі салыстырмалы түрде арзан және ұн тартатын зауыттарда ең аз қосымша шығындармен масштабта жүзеге асырылуы мүмкін. Бұл тәсіл негізгі қоректік заттарды жиі тұтынылатын тағамдар арқылы кеңінен таратуға мүмкіндік береді, диеталық әдеттердегі елеулі өзгерістерді немесе қоспаларға қол жеткізуді талап етпей, жетіспеушіліктердің таралуын азайтады.
Байытылған ұнды Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДҰ) және Азық-түлік және ауыл шаруашылығы ұйымы (ФАО) сияқты халықаралық ұйымдар микронутриенттердің тапшылығын жоюдың маңызды стратегиясы ретінде мақұлдаған. Көптеген елдер қоректік заттардың жетіспеушілігімен күресу үшін міндетті түрде ұнды байыту бағдарламаларын жүзеге асырды. Мысалы:
Нейрондық түтік ақауларының азаюы: Міндетті фолий қышқылын күшейтуді қабылдаған елдер жүйке түтігі ақауларының айтарлықтай төмендеуін байқады. Құрама Штаттарда байытылған ұн енгізілгеннен кейін мұндай ақаулардың жиілігі шамамен 35% төмендеді.
Темірмен байытылған ұн әртүрлі аймақтарда, әсіресе темір тапшылығы қаупіне көбірек ұшырайтын әйелдер мен балалар арасында анемияның таралуын азайтуға көмектесті.
Қоректік заттардың биожетімділігі: Қосылған қоректік заттар дене оңай сіңіретін пішінде болуы керек. Мысалы, байыту үшін қолданылатын темірдің кейбір түрлері басқалары сияқты биожетімді болмауы мүмкін, бұл олардың кемшіліктерді жоюдағы тиімділігін төмендетеді.
Байытылған ұн денсаулық пен әл-ауқат үшін маңызды дәрумендер мен минералдармен қамтамасыз ететін негізгі тағамдардың тағамдық сапасын жақсартудың қарапайым, тиімді әдісін ұсынады. Қоректік заттардың жетіспеушілігін болдырмау, когнитивті дамуды қолдау, иммундық функцияны арттыру және ана мен бала денсаулығын жақсарту арқылы байытылған ұн қоғамдастықтың денсаулығын нығайтуға және қоғамдық денсаулық жағдайын жақсартуға ықпал етеді.
Г.Мамбетова,
аудандық СЭББ бас маманы
аудандық СЭББ бас маманы