Қоғамдық тамақтандыру объектілеріне қойылатын санитарлық талаптар
Қоғамдықтамақтандыруобъектілерінеқойылатынсанитарлықталаптар
Қоғамдық тамақтандыру орындары, соның ішінде мейрамханалар, кафелер және қоғамдық тамақтандыру қызметтері азық-түлік қауіпсіздігі мен халықтың денсаулығын сақтауда маңызды рөл атқарады. Бұл мекемелерде санитарлық нормаларды сақтау тағамдық аурулардың алдын алу және тұтынушылардың қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін маңызды.
Қоғамдық тамақтандыру объектілеріне арналған санитарлық ережелерді әдетте ұлттық және жергілікті денсаулық сақтау органдары басқарады.
Қоғамдық тамақтандыру нысанын пайдаланбас бұрын иелері қажетті лицензиялар мен рұқсаттарды алуы керек. Жалпы талаптарға мыналар жатады: Тамақтану қызметі мекемесінің лицензиясы, денсаулық сақтау басқармасының рұқсаты, қызметкерлерге тамақ өңдеуші рұқсаттар.
Ережелер көбінесе тағамды өңдеу, сақтау және дайындау бойынша нұсқауларды қамтиды. Бұл стандарттар ластану қаупін азайтуға және тағамның тұтынуға қауіпсіз болуын қамтамасыз етуге бағытталған.
Негізгі аспектілерге мыналар жатады:
Азық-түлікті сақтауға арналған қауіпсіз температура реттегіштері (суық және ыстық). Дұрыс пісіру және қыздыру температурасы. Шикізат пен пісірілген тағамдар арасындағы айқаспалы ластануды шектеу. Қалдықтарды тиімді басқару санитарлық тазалықты сақтау үшін өте маңызды. Дұрыс қоқысқа тастау: тамақ қалдықтары үшін жабық контейнерлерді пайдалану және жүйелі түрде тастауды қамтамасыз ету.Зиянкестермен күресу: зиянкестердің жұқтыруының алдын алу шараларын күшейту. Қызметкерлерді санитарлық ережелерге үйрету өте маңызды. Тамақ қауіпсіздігі, гигиена және санитария жайлы тұрақты оқу сабақтарын өткізу. Тұтынушылардың қауіпсіздігін қамтамасыз ету-бірінші кезектегі міндет. Қоғамдық тамақтандыру орындарында санитарлық талаптарды сақтау тек заңды міндет емес, моральдық міндет. Ережелерді ұстану және тазалық пен қауіпсіздік мәдениетін қалыптастыру арқылы қоғамдық тамақтану орындары халықтың денсаулығын қорғап, тұтынушылардың сенімін арттыра алады.
Азық-түлік қауіпсіздігі маңызды мәселе болғандықтан, қоғамдық тамақтану орындары барлық тұтынушылар үшін қауіпсіз тамақтану тәжірибесін қамтамасыз ету үшін гигиенаға басымдық беруі керек.
Аудандық СЭББ бас маманы Г.Мамбетова
Қоғамдық тамақтандыру орындары, соның ішінде мейрамханалар, кафелер және қоғамдық тамақтандыру қызметтері азық-түлік қауіпсіздігі мен халықтың денсаулығын сақтауда маңызды рөл атқарады. Бұл мекемелерде санитарлық нормаларды сақтау тағамдық аурулардың алдын алу және тұтынушылардың қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін маңызды.
Қоғамдық тамақтандыру объектілеріне арналған санитарлық ережелерді әдетте ұлттық және жергілікті денсаулық сақтау органдары басқарады.
Қоғамдық тамақтандыру нысанын пайдаланбас бұрын иелері қажетті лицензиялар мен рұқсаттарды алуы керек. Жалпы талаптарға мыналар жатады: Тамақтану қызметі мекемесінің лицензиясы, денсаулық сақтау басқармасының рұқсаты, қызметкерлерге тамақ өңдеуші рұқсаттар.
Ережелер көбінесе тағамды өңдеу, сақтау және дайындау бойынша нұсқауларды қамтиды. Бұл стандарттар ластану қаупін азайтуға және тағамның тұтынуға қауіпсіз болуын қамтамасыз етуге бағытталған.
Негізгі аспектілерге мыналар жатады:
Азық-түлікті сақтауға арналған қауіпсіз температура реттегіштері (суық және ыстық). Дұрыс пісіру және қыздыру температурасы. Шикізат пен пісірілген тағамдар арасындағы айқаспалы ластануды шектеу. Қалдықтарды тиімді басқару санитарлық тазалықты сақтау үшін өте маңызды. Дұрыс қоқысқа тастау: тамақ қалдықтары үшін жабық контейнерлерді пайдалану және жүйелі түрде тастауды қамтамасыз ету.Зиянкестермен күресу: зиянкестердің жұқтыруының алдын алу шараларын күшейту. Қызметкерлерді санитарлық ережелерге үйрету өте маңызды. Тамақ қауіпсіздігі, гигиена және санитария жайлы тұрақты оқу сабақтарын өткізу. Тұтынушылардың қауіпсіздігін қамтамасыз ету-бірінші кезектегі міндет. Қоғамдық тамақтандыру орындарында санитарлық талаптарды сақтау тек заңды міндет емес, моральдық міндет. Ережелерді ұстану және тазалық пен қауіпсіздік мәдениетін қалыптастыру арқылы қоғамдық тамақтану орындары халықтың денсаулығын қорғап, тұтынушылардың сенімін арттыра алады.
Азық-түлік қауіпсіздігі маңызды мәселе болғандықтан, қоғамдық тамақтану орындары барлық тұтынушылар үшін қауіпсіз тамақтану тәжірибесін қамтамасыз ету үшін гигиенаға басымдық беруі керек.
Аудандық СЭББ бас маманы Г.Мамбетова